W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
Czym nadziać pączki na Tłusty Czwartek?

Czym nadziać pączki na Tłusty Czwartek?

Do Tłustego Czwartku zostało jeszcze trochę czasu, ale już teraz warto zastanowić się czym nadziać pączki przygotowywane na ten wyjątkowy dzień.

 

Napoleonka czy kremówka?

Napoleonka czy kremówka?

Kilka tygodni temu przy okazji rozmów ze znajomymi z branży cukierniczej poruszyliśmy (jak myśleliśmy) ważny temat: napoleonka czy kremówka? No i się zaczęło.

Postanowienia noworoczne: mniej a porządnie

Postanowienia noworoczne: mniej a porządnie

Jak to jest z tymi postanowieniami noworocznymi? Jedni nawołują do nich, retoryka drugich jest jednak całkowicie inna. Jakie jest moje zdanie? 

Małe wigilijne szaleństwo

Małe wigilijne szaleństwo

Dzisiaj chciałabym zainspirować was do małego szaleństwa. Malutkiego. Może chcielibyście wprowadzić na wigilijny stół nową potrawę? Niech się dzieje! 

O miodzie słów kilka

O miodzie słów kilka

Słodki, aksamitny i złocisty. Dzisiaj mówić pragnę o słodkim przysmaku Kubusia Puchatka - o miodku. 

O rosole

O rosole

Rosół to dobro narodowe, to nasze złoto. Wydawać by się mogło, że rosół w Polsce to jest od zawsze. Ale skąd w ogóle pomysł na gotowanie rosołu? 

Jesienią na targu

Jesienią na targu

Moje wspomnienie z dzieciństwa to wycieczki na rynek. Nie było istotne czy to lato czy zima: w każdą sobotę jeździłam z mamą na targowisko w centrum miasta. 

Gdzie na matchę w Bielsku-Białej?

Gdzie na matchę w Bielsku-Białej?

 Matcha to świetny energetyk, powoduje uczucie pobudzenia i „czujności”  przez kilka godzin, w przeciwieństwie do kawy.

Nasi sprzymierzeńcy: probiotyki, kefiry i maślanki

Nasi sprzymierzeńcy: probiotyki, kefiry i maślanki

Probiotyki to specjalne kultury bakterii i drożdży, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wspierają pracę jelit, dzięki czemu lepiej trawimy. 

O moim ukochanym…

O moim ukochanym…

O moim ukochanym daniu, czyli o sushi. Ten tekst planowałam od dawna, ale zawsze myślałam, że o tym wyjątkowym jedzeniu muszę napisać z jakiejś super okazji. 

Szlakiem czechowickiej gastronomii

Szlakiem czechowickiej gastronomii

Ostatnie pół roku to dla mnie eksploracja miejsca graniczącego z naszym pięknym miastem. Chodzi o Czechowice-Dziedzice. Jak wygląda czechowicka gastronomia?

Bezalkoholowo, bezprocentowo

Bezalkoholowo, bezprocentowo

Ponad połowa Polaków deklaruje, że pije alkohol okazjonalnie, mniej niż co dziesiąty spożywa go często, a co trzeci unika okazji do picia lub w ogóle nie pije.

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart