W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
BBlogosfera

Jaki chleb wybierasz?

Jaki chleb wybierasz?

Rodzajów chleba jest bardzo dużo. Jest biały, klasyczny na drożdżach, z ziarenkami, graham, żytni, orkiszowy i wiele, wiele innych. Są również chleby na zakwasie, które są coraz bardziej popularne. 

Czym różnią się drożdże od zakwasu? Drożdże to takie organizmy, które powodują wzrost ciasta, ponieważ wytwarzają dwutlenek węgla i alkohol. Zakwas powstaje poprzez fermentację mąki i wody i często nazywa się go „dzikimi drożdżami”, ponieważ są to pewne kultury bakterii, które działają podobnie do drożdży. 

Drożdże są super! Działają bardzo szybko, nie potrzeba dużo czasu, żeby chleb czy inny drożdżowy wypiek urósł czyli „wygarował”. Coraz więcej osób jednak ma problemy zdrowotne po drożdżowych specjałach. Najczęstsze objawy są jelitowe lub skórne. Jednak nie tylko z tego powodu ludzie coraz częściej poszukują czystych etykiet i chleba „prawdziwego” na zakwasie. Nastała również pewna moda, ale bardzo zdrowa, więc jest to świetna sprawa. 

Zakwas może i jest bardzo zdrowy i modny, jednak prowadzenie chleba na nim to już większa filozofia. Taki chleb potrafi „garować” nawet 7 godzin i jest to bardzo realny i normalny czas. Ale warto czekać. Można zrobić taki zakwas w domu i bawić się w domowego piekarza, albo kupić już gotowy chleb. Jednak tutaj zaczynają się schody.

W wielu piekarniach możecie przeczytać etykietę „chleb na zakwasie” i zwykle to jest prawda, jednak większość chlebów jest i na zakwasie i na drożdżach. Jeśli zależy wam na produkcie wolnym od drożdży to musicie zapytać, a najlepiej przeczytać skład (każda piekarnia ma obowiązek udostępnić wam skład razem z wykazem alergenów). Wielokrotnie myślałam, że chleb 100% żytni to chleb tylko i wyłącznie na zakwasie. Mąka żytnia i woda, ewentualnie sól. Po przeczytaniu wielu składów w piekarniach już wiem, że większość ma domieszkę drożdży. Czasy są trudne, jednak kraftowe piekarnie idą nam na ratunek i robią pyszny chleb na zakwasie, jednak kosztuje on niemało. Często to ceny 15 zł wzwyż za bochenek. Uważam jednak, że na zdrowiu nie powinniśmy oszczędzać, a nasz organizm podziękuję nam za zaopiekowanie się nim.

 

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart