Gdyby ktoś zapytał mnie, jakiego wypieku najczęściej szukają bielszczanie to bez cienia wątpliwości odpowiedziałabym, że pączka.
Czy lubicie pączki? Bardziej lub mniej tradycyjne? Ja tak i pewnie wielu z was również.
A jaki powinien być pączek idealny? Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. O gustach się nie dyskutuje, jednak podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami.
Pączek idealny – smażony na smalcu (wiem, niewegański), z dużą ilością nadzienia, z puszystym ciastem w środku i zarumienioną skórką dookoła. To takie podstawy. Część kocha pączki jeszcze ciepłe, chociaż delikatnymi kremami można nadziać dopiero po usmażeniu i wystudzeniu, więc tutaj nie ma szans na „jeszcze ciepłe”. Co innego tyczy się nadziewania konfiturami – tu można zrobić to przed smażeniem –chociaż formowanie idealnych kulek z ciasta drożdżowego z konfiturą w środku już nie jest takie proste i tylko dla wybrańców.
A jeśli już o konfiturach mowa, to jaka najlepsza? Różana? Tak! Płatki róży utarte z cukrem, nic więcej. Coś pięknego!
A może malinowa lub truskawkowa? Też fajne, klasyka gatunku. Ja bardzo lubię czarną porzeczkę z marakują, kwasiura jakich mało, ale jest to coś innego i niespotykanego.
Inne nadzienia też są super. Nugat, mleczna czekolada, biała czekolada z marakują, pistacjowy krem (to dopiero grzech!), lemon curd, bita śmietana, adwokat i wiele, wiele innych. Sama rozkosz, dla każdego coś dobrego i to jest piękne w pączkach.
A skąd w ogóle te pączki dziś na tapecie?
Codziennie przechadzam się przez centrum naszego pięknego miasta, mijam mnóstwo pączkarni. I zawsze zadaję sobie jedno pytanie - ile dziennie pączków zjadają mieszkańcy Bielska-Białej? Pączkarnia jest na każdym rogu i nie tylko. A to nie koniec. W każdej tradycyjnej piekarni znajdziemy pączka w kilku smakach. Zawsze jestem pod wrażeniem. Tuptam tak dalej i widzę młodszych i starszych, małe dzieci i dorosłych – każdy z pączkiem i uśmiechem na twarzy. Lubię ten widok. Nawet jak dzień jest szary i ponury to jeden kęs pączka potrafi przyodziać nas w uśmiech. Mam nadzieję, że każdy kolejny pączek będzie dla was radością.