W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
BBlogosfera

Cukier i jego zamienniki

Cukier i jego zamienniki

Idzie wiosna (choć dzisiaj mało wiosennie za oknem), a co za tym idzie - chcemy jeść lżej, bardziej zdrowo i mniej kalorycznie. Stąd mój dzisiejszy słodki temat! 

Najbardziej popularny biały cukier znajdziemy na każdej półce sklepowej. O jego szkodliwości mówi się często, dlatego tutaj tylko krótka przypominajka: sprzyja otyłości i gromadzenia się tłuszczu (tak, tak - tłuszcz na brzuszku bierze się również z cukru), zwiększa ryzyko chorób serca, pogarsza stan skóry i co najważniejsze - uzależnia. 

Co zatem wybierać, kiedy tak bardzo lubimy słodką kawę, herbatę i słodkie wypieki? W sklepach (największy wybór w sklepach ekologicznych) coraz więcej możemy dostać słodyczy bez cukru, jednak też należy na to uważać, ponieważ słodziki nie są remedium na całe cukrowe zło. 

Najbardziej popularne naturalne słodziki (oczywiście są one przetworzone) to: ksylitol, erytrytol, maltitol i stewia. Najsłodsza jest ta ostatnia – stewia – jednak jej smak nie każdemu pasuje, zresztą tak jest i w moim przypadku. Tutaj od razu dopowiem, że słodziki różnią się w smaku od cukru.W mojej opinii smak cukru najbardziej przypomina erytrytol. Jego słodkość to ok. 70% cukru, więc można stosować go odrobinę więcej i efekt będzie podobny. Proponuję wam jednak stosować go w tej samej ilości co cukier, ponieważ w dużej ilości jego smak może być wyczuwalny, a niestety nadmierne spożycie może powodować problemy jelitowe, podobnie jak w przypadku ksylitolu. Z kolei maltitol jest słodzikiem, który często występuje w słodyczach bez cukru, jego indeks glikemiczny jest wyższy niż poprzednich słodzików, jednak wciąż niższy w porównaniu do białego cukru, dlatego jest to lepszy wybór. 

W wielu produktach występują również słodziki tzw. chemiczne: aspartam (E951), sacharyna (E954), cyklaminian sodu (E952), acesulfam K (E950) czy sukraloza (E955). Wiele jest badań na temat plusów jak i szkodliwości tych słodzików, jednak ten temat zostawiam uczonym. 

Podsumowując jedzmy jak najmniej przetworzone produkty, a jeśli jesteśmy uzależnieni od cukru i próbujemy wyjść z tego nałogu to posiłkujmy się słodzikami naturalnymi. 

Dobrego, słodkiego weekendu!

 

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart