W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
BBlogosfera

Wege to szaleństwo nowych smaków

Wege to szaleństwo nowych smaków

Lubicie kuchnię wege? 

 

Nie ukrywam, że zawsze kiedy mam okazję w restauracji czy na jakimś evencie, zamawiam danie bezmięsne. Lubię odkrywać na nowo produkty, które w wersji wege, nabierają innego charakteru. Był w moim życiu dość długi, bo ponad dziesięcioletni, okres bezmięsny, jeszcze zanim kuchnia wege stała się modna. W sklepach można było dostać tylko kotlety sojowe, sojowe parówki i chyba to tyle. Szczerze mówiąc do dziś unikam jednego i drugiego ;) Obecnie, w zasadzie w każdym sklepie napotkacie wiele produktów, które mięso a) zastępują b) wyglądają podobnie c) a te lepszej jakości nawet w smaku są podobne.

Ja mięso jadam wtedy, kiedy mam na nie ochotę. Zupy, w zasadzie poza małymi wyjątkami, gotuję na wywarze z jarzyn. Ale wersję wegańską żurku czy kwaśnicy też mam już nieźle opanowaną. 

Gdy przyjeżdża do mnie jakaś ekipa i zamawia posiłki wegańskie to z dreszczykiem emocji siadam i wymyślam dla nich menu. Dal z soczewicy, curry z kalafiora czy zupa z batatów już na stałe wpisały się w moje menu.  Ale wciąż wyszukuje nowe pomysły i inspiracje.

Takie gotowanie wcale nie musi być drogie, czasochłonne i niesmaczne (bo z takimi opiniami często się spotykam), wręcz przeciwnie. Posiłki wege często są niedrogie, szybkie w przyrządzeniu i bardzo zdrowe. W sieci bardzo łatwo znajdziecie przepisy, które was zainspirują. Mnie zdarza się przeczytać trzy różne  wersje przepisu na tę  samą potrawę i stworzyć na ich podstawie, coś swojego. Mam z tego niezłą frajdę.

Nie namawiam Was do rzucania diety mięsnej i przechodzenie na weganizm.  Zachęcam za to, do próbowania, eksperymentowania a przede wszystkim do otwarcia się na nowe smaki.

Czerwiec to dobry miesiąc by spróbować - można dostać świeżutkie warzywa i owoce, które sprawią, że smak potraw będzie wyjątkowy. Warto od czasu do czasu zrezygnować z mięsa by dać się uwieść roślinnym smakom.

 

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart