W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
BBlogosfera

Wiosna w kuchni

Wiosna w kuchni

Za moment pierwszy dzień wiosny a i w przyrodzie czuć nadchodzące ożywienie. Pierwsze pąki już pojawiły się na drzewach, forsycja zakwitła słonecznym kwieciem, na podhalańskich łąkach rozgościły się fioletowe krokusy… wiosna ach to ty!

Jestem jedną z tych osób, które z utęsknieniem czekają na wiosnę. Tęsknię za ciepłymi promieniami słońca, śpiewem ptaków i soczystą zielenią. Lubię ten czas wiosennego przebudzenia również w kuchni… Z niecierpliwością czekam na pierwsze nowalijki - chrupiącą rzodkiewkę, soczystą młodą marchewkę, rzeżuchę, sałatę, zieloną cebulkę, pierwsze pomidorki i szparagi.  Niby zimą wszystkie warzywa znajdziemy w sklepach to ich smak, zapach i kolor nie umywa się do tych, które daje nam wiosna. W kuchni po prostu robi się kolorowo. Najlepiej smakują te warzywka, które wyhodujemy sami, a jeśli nie ma takiej możliwości - dobrze mieć w sąsiedztwie sprawdzony warzywniak. 

Po zimowym, „cięższym” gotowaniu, wiosenne kucharzenie przenosi nas w inny, pełen soczystych kolorów i  smaków, wymiar. Chętniej sięgamy po surówki, warzywa same wręcz „pchają”się na talerz a dzięki temu łatwiej jest nam zadbać o zdrowsza dietę. 

Wiosenne warzywa pomogą nam wprowadzić do jadłospisu odpowiednią porcję witamin i składników mineralnych. Łatwiej będzie pokonać wiosenne przesilenie i podnieść odporność a do tego przywrócą witalność życiową.

Gotowane na parze, pieczone, smażone, duszone w woku czy po prostu zajadane na surowo - próbujmy nowych smaków i pozwólmy wiośnie rozgościć się nie tylko na łąkach czy w warzywniakach, ale przede wszystkim na naszych talerzach!

 

 

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart