W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
BBlogosfera

Wariacje na temat kawy

Wariacje na temat kawy

Zaczynamy od niej dzień, pijemy do porannej prasy, jedni w spokoju delektując się aromatem i chwilą dla siebie, inni w biegu, między praniem, sprzątaniem czy odpisywaniem na kolejne maile. To chyba najpopularniejszy napój - no, może oprócz wody. Chodzi oczywiście o kawę.

Jedni wolą czarną jak noc, parzuchę, po turecku, z włoskiej kawiarki, rozpuszczalną, z ekspresu, z dodatkiem mleka, cukru, miodu. W kubku, szklance, filiżance. Każdy ma swój ulubiony sposób na kawę, ukochany kubek  i najlepszą porę dnia na chwilę z kawą. Najczęściej niejedną - poranna tuż po przebudzeniu, by dodać sił i pozwolić jak najlepiej zacząć dzień, kolejna by podelektować się chwilą, wpaść do ulubionej kawiarni, spotkać z przyjaciółmi i ta trzecia, często już po południu, w końcu w spokoju, nieśpiesznie, dodając końcówce dnia lekkiej goryczki z nutą energii. Niektórzy piją tylko jedną - za to przez cały dzień ;) 

Mamy lato i w kawiarnianych menu rozgościły się wariacje na temat kaw w letniej odsłonie - frappe, affogato, kawa mrożona, cold brew… jest w czym wybierać. Moja ulubiona wersja letniej kawy to affogato - gałka lodów waniliowych polana espresso.

Kawy z róznych stron świata

Wakacyjne wypady to wspaniała okazja by spróbować kawy w różnych zakątkach świata - inaczej będzie nam smakowała ta we Włoszech, jeszcze inaczej w Hiszpanii, Turcji czy w wiedeńskiej kawiarni. Patenty na parzenie kawy wynikają z lokalnych potrzeb i kultury. Na przykład w Wietnamie, możecie spróbować cà phê trứng, czyli kawę jajeczną, której bazą są żółtka ubite z mlekiem skondensowanym. A do cà phê muối dodaje się soli, by podbić słodycz kawy oraz ubite sfermentowane mleko. We Włoszech najpopularniejsze jest espresso - mała, czarna, mocna kawa, którą włosi piją przez cały dzień, a jeśli będziecie mieć ochotę na cappuccino - to nigdy nie zamawiajcie jej po południu - we Włoszech taką kawę pija się do śniadania. We Francji o każdej porze dnia zamówicie café au lait, czyli kawę z mlekiem, a jeśli lubicie słodką wersję tego napoju to polecam hiszpańską cafe Bombon - gęsta, słodka, zrobiona z kawy i mleka skondensowanego. W Turcji wypijecie bardzo mocną, gęstą kawę  i nie będzie to znana nam z czasów PRL tzw. „plujka” czyli mielona kawa zalana wrzątkiem. Tradycyjna turecka kawa - Türk kahvesi - parzona jest w tygielku, z cukrem, kardamonem, cynamonem, podawana z słodką przekąska i szklanką wody. Do jej parzenia używa się bardzo drobno mielonej kawy, a wodę pijemy po spożyciu wywaru by usunąć z ust resztki zmielonych ziaren, gdyż podczas przygotowania, kawa nie jest filtrowana. Również w  Maroku możecie spróbować bardzo  aromatycznej  kawy z dodatkiem różnych przypraw: pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu czy wody różanej.  Senegalczycy piją Café Touba - wyrazistą w smaku, o ostrym aromacie, przyrządzoną z zielonych ziaren kawy, pieprzu gwinejskiego i goździków. A jeśli równie mocno jak kawę lubicie herbatę to spróbujcie Yuanyang - pochodzącej z Hongkongu mieszanki kawy i herbaty w stosunku 3:7. Pijana jest zarówno na ciepło jak i na zimno, doprawiana często mlekiem skondensowanym lub cukrem. 

Dalgona Coffee - przepis od Margi

W upalne dni świetnie sprawdzi się przygotowana na zimno Dalgona Coffee - napój składający się z mleka i puszystej, ubitej pianki kawowej. Pomysł na taka wersję kawy zrodził się podczas pandemii w Korei i stał się hitem internetu w czasie kwarantanny.  Jak taka kawę przyrządzić? Aby uzyskać puszystą piankę należy ubić kawę rozpuszczalną z cukrem i wodą w proporcjach 1:1:1. 
Będziemy potrzebować:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki wody
- pół szklanki mleka lub napoju roślinnego
- kostki lodu

Kawę, cukier i wodę ubijamy na puszystą piankę (można użyć spieniacza do mleka). Do szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy zimne mleko i na wierzch wykładamy ubitą piankę kawową . Gotowe!

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart