W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
BBlogosfera

Kuchnia Leśnych Ludzi

Kuchnia Leśnych Ludzi

Właśnie wystartowały długo wyczekiwane przez wszystkie dzieciaki WAKACJE i przed nami czas dłuższych i krótszych wypadów. A może planujecie odpoczywać na łonie przyrody? Namiot, ognisko, leśna głusza a do najbliższego sklepu kawał drogi? Zastanawiacie się czy jesteście skazani na suchy prowiant, dania z proszku, konserwy z puszki i monotonne posiłki przez cały urlop? Nic bardziej mylnego!

Podczas takich wakacji można przyrządzać pyszne dania na świeżym powietrzu, korzystając z darów natury, odrobiny fantazji i cieszyć smacznymi posiłkami. Warto doszkolić się przed wyjazdem jakie rośliny są jadalne, co można z nich przyrządzić i w ten sposób urozmaicić sobie posiłki i poznać nowe smaki. Pamiętam jak podczas kolonii słowiańskich w Grodzisku Rzeczyca moje dzieciaki wcinały zupę z własnoręcznie zrywanych pokrzyw albo gotowały herbatkę z darów lasu na kuchni polowej. Miały z tego niezłą zabawę, a przy okazji nauczyły się rozpoznawać niektóre rośliny rosnące na pobliskiej łące. Z resztą, każdego roku zbieramy jagody, maliny i poziomki w pobliskim lesie i przyrządzamy wspólnie ciasto, koktajl albo wymyślamy sobie pyszne deserki ciesząc się smakiem leśnych darów. 

Ja osobiście uwielbiam biwakować pod namiotem korzystając z uroków obcowania z przyrodą, a herbatka z cytryną doprawiona dymem z ogniska smakuje tak samo wyśmienicie, jak ta w schronisku po długiej, górskiej wędrówce. Przez wiele lat, każde wakacje, w zasadzie w całości, spędzałam na obozach harcerskich w leśnych ostępach. To tam nauczyłam się gotować w warunkach polowych, stosować zasadę zero waste (nie znoszę wyrzucać jedzenia) i nabrałam odwagi w kuchennym eksperymentowaniu. Moi harcerze mieli po 12, 13 lat i świetnie radzili sobie w obozowej kuchni. 

Takie wakacje na łonie przyrody mogą być wspaniałą przygodą dla całej rodziny. Warto korzystać z lokalnych bazarków, pełnych świeżych warzyw od miejscowych rolników, do tego ognisko lub kuchenka turystyczna,  zestaw menażek, trochę odwagi i wyobraźni i można cieszyć się wspaniałym urlopem bez paragonów grozy.

Łapcie przepis na zupę z pokrzyw:

Potrzebujecie ( na 4 porcje)

-    bulion / wywar warzywny/ rosół

-    3 szklanki młodych listków pokrzywy 

-    Czosnek, cebulę*

-    Ulubione przyprawy

-    Śmietanę/ mleczko kokosowe

Pokrzywę myjemy, drobno siekamy, wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy kilka minut. (*Można wcześniej przesmażyć pokrzywę z drobno posiekaną cebulka i czosnkiem na masełku). Doprawiamy śmietaną, ulubionymi przyprawami. Podajemy z ziemniakami, jajkiem na twardo lub grzankami. Jeśli mamy możliwość - przed podaniem można zupę zmiksować. Smacznego!

 

 

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart