Mamy lato i w kawiarnianych menu rozgościły się wariacje na temat kaw w letniej odsłonie - frappe, affogato, kawa mrożona, cold brew… jest w czym wybierać.
Moja ulubiona wersja letniej kawy to affogato - gałka lodów waniliowych polana espresso... pisze Margarett Antonik.
O kawach z różnych stron świata
Wakacyjne wypady to wspaniała okazja by spróbować kawy w różnych zakątkach świata - inaczej będzie nam smakowała ta we Włoszech, jeszcze inaczej w Hiszpanii, Turcji czy w wiedeńskiej kawiarni. Patenty na parzenie kawy wynikają z lokalnych potrzeb i kultury. Na przykład w Wietnamie, możecie spróbować cà phê trứng, czyli kawę jajeczną, której bazą są żółtka ubite z mlekiem skondensowanym. A do cà phê muối dodaje się soli, by podbić słodycz kawy oraz ubite sfermentowane mleko.
To tylko mala odsłona tego co znajdziedziecie w dzisiejszym felietonie Margi, no i oczywiście na deser przepis na kawę Dalgona Coffee - brzmi znajomo? Jak nie to zapraszamy tutaj: https://lubbie.pl/blogosfera/wariacje-na-temat-kawy