W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
BBlogosfera

Smaki dzieciństwa

Smaki dzieciństwa

Zdarza wam się, że czasem nagle nachodzi was ochota na coś, co kojarzy wam się z waszym dzieciństwem - może to być ulubione ciasto, zupa pomidorowa, którą robiła babcia, a może zwykła przekąska kupiona w sklepiku szkolnym.

Za moich czasów hitem była oranżada w torebce, w różnych smakach i kolorach - trzeba było mieć wprawę w przebijaniu woreczka rurką, by nie wylać przy okazji całej zawartości na siebie. Były jeszcze gumy Donald, z których zbieraliśmy historyjki by potem się nimi wymieniać.  Pamiętam też smak lodów śmietankowych, takich włoskich z maszyny, które można było kupić w małej budce na rynku w mojej miejscowości. Do dzisiaj to mój ulubiony smak. W przedszkolu na deser serwowano nam kaszę mannę z sokiem malinowym i kisiel.

Z moich smaków dzieciństwa pamiętam jeszcze pajdę chleba z masłem i cukrem, którą przygotowywała dla mnie babcia. Zazwyczaj dostawałam do tego kubek z napojem zwanym przez babcię „Cud-Miód”. Była to zwykła bawarka, słodzona miodem, a jej smak i zapach zawsze będzie mi się kojarzył z babcią Natalią. Za to druga babcia, babcia Zosia, piekła najlepsze pod słońcem ciasto drożdżowe z kruszoną, które najlepiej smakowało po kilku dniach, posmarowane masłem i zjadane z kubkiem ciepłego mleka. Robiła też wspaniałe pampuchy i kluski leniwe.

Do dzisiaj surówkę z kapusty kiszonej przygotowuję dokładnie tak jak nauczyłam się na zajęciach ZPT w szkole podstawowej;)  Zawsze jak ją robię, przypomina mi się jak zrzucaliśmy się całą bandą dzieciaków z naszego bloku na kapustę kiszoną z beczki, którą potem zajadaliśmy pod „zieleniakim”.

Zastanawiam się jakie smaki będą wspominały moje dzieci. Która z potraw zapisze się w ich pamięci tak mocno, że będę do niej wracać wspominając różne chwile i wydarzenia.

Takie ulubione smaki z dzieciństwa, które zabierają nas w podróż w czasie i sprawiają, że czujemy się bezpiecznie i radośnie, już w ubiegłym stuleciu określono mianem „Comfort food”.  Łagodzą nasze negatywne emocje i pomagają zwalczać stres.  

Proponuję więc, po stresującym tygodniu, przepis na pampuchy babci Zosi. Potrzebujecie (na około 15 sztuk):

– 1/2 kg mąki,
– 5 dag drożdży,
– 2 jajka,
– 2 łyżki cukru,
– 2 łyżki miękkiego masła,
– szczyptę soli,
– szklankę lekko ciepłego mleka.

Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek cukru, drożdży i pół kubka mleka i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Mąkę, sól, jajko, cukier, masło, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy łyżką i wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, urywamy po kawałku ciasta i formujemy gładką kulkę - (jeśli nie będzie gładka) to może popękać. Kulki odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

 Pampuchy gotujemy na parze, serwujemy z ulubionym sosem owocowym, czekoladowym itp.

A jakie są wasze smaki z dzieciństwa?

 

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart