W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
BBlogosfera

O miodzie słów kilka

O miodzie słów kilka

 

Słodki, aksamitny i złocisty. Dzisiaj mówić pragnę o słodkim przysmaku Kubusia Puchatka - o miodku. 

Od najmłodszych lat wiemy, że miód produkują pszczoły. Najpierw zbierają nektar lub spadź, następnie pszczoły „zbieraczki” przekazują do ula pszczołom „ulowym”, a te przetwarzają dalej. Pszczoły ulowe przerzucają nektar z buzi do buzi, dodając kolejne enzymy i stopniowo odparowując wodę. Po częściowym przetworzeniu nektar trafia do komórek w plastrach woskowych. Następnie pracusie wachlują skrzydełkami, ale przyspieszyć odparowanie wody. Kolejnym krokiem jest zasklepienie komórek plastra cienką warstwą wosku, tak „zamknięty” miód dojrzewa.

Finalny produkt ma ok. 18% wody i mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Bogaty w antyoksydanty, minerały, witaminy, jest antybakteryjny i przeciwzapalny.

Polska słynie z wielu rodzajów miodów, które są bardzo odżywcze i zdrowe. Wyróżniamy dwie kategorie. Pierwsza to miody nektarowe (kwiatowe), np. lipowy, akacjowy, rzepakowy, gryczany, wrzosowy czy wielokwiatowy. Drugi rodzaj to miody spadziowe, które powstają ze spadzi (wydzieliny mszyc i innych owadów) zbieranej z drzew. Są też miody mieszane, połączone z kwiatów i spadzi. 

A jak to jest z tym miodem w herbacie? Czy rzeczywiście traci on swoje właściwości w gorącym napoju? Jest to po części prawda, a miód żeby przekazać nam wszystko co najlepsze powinien być surowy. Co mówią badania? Temperatura wpływa na enzymy zawarte w miodzie i rzeczywiście zaczynają się rozkładać powyżej 40°C, jednak to przy temperaturze 60°C spada ich aktywność znacząco lub ustaje. Dodatkowo w miodzie mamy witaminy, polifenole i antyoksydanty. Chwilowy ich pobyt w herbacie o temperaturze 60°C - 70°C nie spowoduje ich dużych strat. Jeśli chcemy zatem, żeby nasz miód dosłodził nam herbatkę, a jednocześnie przyniósł jakiekolwiek pozytywne skutki to nie przekraczajmy temperatury napoju powyżej 60°C i wypijmy ją w miarę szybko, ponieważ te wszystkie dobroci miodkowe uciekają im dłużej przebywają w ciepłym otoczeniu. 

Druga rzecz, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, to nie podgrzewanie miodu oraz nie dodawanie do napoju, który ma 80°C. Dochodzi do tworzenia się związku chemicznego zwanego HMF (hydroksymetylofurfural). W dużych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia, choć herbata z miodem nie powoduje wysokiego jego poziomu. Jednak lepiej dmuchać na zimne. 

Podsumowując - jedzmy miód w postaci surowej, na łyżce! 

 

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart