W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
BBlogosfera

Smak wakacji

Smak wakacji

Jaki przysmak, po który stoi się w dłuuugich kolejkach, kojarzy wam się z wakacjami?  Serwowany z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami?

Jedli je już w średniowieczu

Oczywiście mowa o gofrach, które wcale nie są „nowoczesnym” wynalazkiem a ich historia sięga średniowiecza (choć niektóre źródła wspominają nawet o starożytnej Grecji). Wypiekano je w żeliwnych formach, nad paleniskiem, a pierwszy przepis na gofry pochodzi z książki „Gospodarz paryski”– poradnika dla kobiet z końcówki XIV wieku. Składniki? Jajka, sól, wino, mąka - wymieszać, wlać do formy i piec z obu stron, aż ciasto oddzieli się od formy. Biedniejsi robili je w wersji bardziej fit - bez cukru, z ciemnej mąki i wody, zjadając zamiast chleba a bogatsi  - z białej mąki, na słodko, z dodatkiem jaj i miodu. W XIII wieku zaczęto używać kształtu przypominającego plaster miodu, wcześniej można było spotkać formy z wyszukanymi wzorami, często przedstawiającymi symbole religijne, krajobrazy, herby. Stąd właśnie nazwa - gaufre (w starofrancuskim waufre) wywodzone jest od frankijskiego *wafel, oznaczającego „kawałek pszczelego ula”. W Niderlandach w XIII w. powstały "wafele", w Anglii „wafle”. O tym, że golfy były bardzo popularne, świadczy fakt, że znajdziecie je na obrazach Pietera Bruegela, Joachima de Beuckelaera czy Pietera Aertsena.

Pierwsza gofrownica

24 sierpnia 1869 roku Cornelius Swarthout of Troy, opatentował w Nowym Jorku pierwszą gofrownicę, którą rozgrzewało się na węglowej kuchence, wlewało ciasto i piekło z obu stron. Do dzisiaj w USA dzień ten obchodzi się jako National Waffle Day. Do masowej sprzedaży gofrownice elektryczne trafiły za sprawą firmy Generał Electric i w latach 30-tych stały się standardowym wyposażeniem w wielu kuchniach.

Co kraj na gofry obyczaj

Amerykańskie

Przepisów na gofry i sposobów ich podania istnieje wiele, w zależności w jakim kraju się znajdziecie. Chociaż nam kojarzą się głównie na słodko, to można je też spotkać w innej wersji, np. na południu USA i w Pensylwanii możecie spróbować „chicken and warfels” z panierowanym kurczakiem. Generalnie amerykańskie gofry podawane są najczęściej do śniadania z syropem klonowym.

Skandynawskie

Skandynawskie gofry są cienkie, mają kształt serca i podaje się je np. z regionalnym serem brunost (w Norwegii),  a najczęściej po prostu z bitą lub kwaśną śmietana i dżemem truskawkowym lub posypane cukrem pudrem. 

Holanderskie i Belgijskie
W Holandii, cienkie stroopwafels, przekładane są  nadzieniem z syropu, brązowego cukru, masła i cynamonu. Te najpopularniejsze, belgijskie (brukselskie) wypieka się z rzadkiego ciasta drożdżowego, bez dodatku cukru. Są duże, prostokątne i lekkie, miękkie w środku z chrupiącym wierzchem. Ciekawostką jest, że gofr brukselski wcale nie pochodzi z Brukseli, ale z Gandawy. Jednak Maximilien Consael, który jako pierwszy wypiekał gofry belgijskie, uznał, że łatwiej je sprzeda gdy będą się kojarzyły z bogatą Brukselą. W Belgii popularne są również Wafel Liège, pochodzące z miasta Liège położonego we wschodniej części kraju. Są cięższe, bardziej chrupiące i słodsze od wafli brukselskich, a ich „tajemniczym” składnikiem są granulki cukru perłowego. Brzegi mają zaokrąglone i sprzedawane są najczęściej w trzech smakach: neutralnym, waniliowym i cynamonowym.

Najpopularniejsze w Polsce

W Polsce popularne są gofry belgijskie, w wielu miejscach skosztujecie też gofrów bąbelkowych, które przywędrowały do nas z Hong Kongu.

Mamy też i swoje, chciaż nie do końca nasze

Mamy też swoje tradycje „gofrowe”, na „Liście polskich produktów tradycyjnych”  Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, znajdziecie „gofry pruskie” wypiekane w kształcie pięciu koncentrycznie ułożonych kratkowanych serc, pochodzące z Warmii oraz „wafle gdańskie” o podobnym kształcie, z Pomorza.

A to mój ulubiony przepis na gofry (ok 8 sztuk):

250 g mąki pszennej + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta soli + 2 łyżeczki cukru pudru  + 1 łyżka cukru wanilinowego - wymieszać, dodać  350 ml mleka, 2 jaja i 125 ml roztopionego masła (można dać olej) - zmiksować i odstawić na 10-15 minut. Piec w gofrownicy (nie otwierać w trakcie smażenia) - około 3 -4 minuty. Podawać z dowolnymi dodatkami ;)

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart