W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
BBlogosfera

Nasi sprzymierzeńcy: probiotyki, kefiry i maślanki

Nasi sprzymierzeńcy: probiotyki, kefiry i maślanki

Probiotyki to specjalne kultury bakterii i drożdży, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wspierają pracę jelit, dzięki czemu lepiej trawimy. Wzmacniają układ odpornościowy, co zmniejsza ryzyko infekcji. Pomagają też wchłaniać niektóre składniki odżywcze. Możemy je suplementować, wybierając z pomocą lekarza lub dietetyka najlepsze szczepy dla nas lub jeść naturalne produkty, bogate w probiotyki. 

Bogate w probiotyki są wszelkiego rodzaju kiszonki, w tym kombucha (fermentowana herbata), jogurty naturalne, maślanki i kefiry. O tych dwóch ostatnich dziś chciałabym napisać. Skłonił mnie do tego fakt, że codziennie rano w pracy piję szklankę maślanki. Śmieją się ze mnie w biurze, że powinnam być twarzą znanej firmy maślankowej.

Czym różni się maślanka od kefiru? 

Maślanka powstaje przy okazji produkcji masła. Część, która zostaje po jego produkcji, poddaje się ukwaszeniu, dodając do niej szczepy bakterii fermentacji mlekowej takie jak: Lactococcus Lactis, Lactococcus Cremoris, Lactococcus diacetalis. Maślanka jest delikatniejsza w smaku od kefiru i w odróżnieniu od niego nie posiada drożdży, z którymi wiele osób ma problem. Jeśli macie problemy jelitowe po wypiciu kefiru (powodów może być oczywiście wiele), to spróbujcie maślanki, ich powodem mogą  być właśnie drożdże.

Kefir produkowany jest z mleka pasteryzowanego, które poddaje się fermentacji mlekowo-alkoholowej. Działają tutaj bakterie kwasu mlekowego, bakterie kwasu octowego oraz niektóre gatunki drożdży. Jeśli nie macie problemu z drożdżami, to jest to lepszy wybór od maślanki w temacie probiotyków, ponieważ posiada ich dużo więcej. Smak jest mocniejszy i bardziej kwaśny.

Nie poruszam tu tematu jogurtu naturalnego, ponieważ o nim często się mówi. W sklepach ze zdrową żywnością można również spotkać szczepy bakterii do stworzenia własnego jogurtu. Można go zrobić również w wersji wegańskiej. Uważam, że stworzenie własnego „laboratorium” w domu to super sprawa. 

Kończąc zachęcam do picia i jedzenia naturalnych produktów zawierających probiotyki. Mamy jesień, jesteśmy narażeni na różnego rodzaju choroby, wspomóżmy nasze organizmy jak tylko możemy.

 

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart