W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
Aktualności

Między zdrowym odżywianiem i świątecznymi pysznościami

Między zdrowym odżywianiem i świątecznymi pysznościami

Balans między zdrowym odżywianiem a bezkarnym delektowaniem się bożonarodzeniowymi pysznościami to temat, który nurtuje wiele osób w okresie świątecznym. W grudniu, gdy otaczają nas świąteczne dekoracje i aromaty tradycyjnych potraw, łatwo zapomnieć o zasadach zdrowego odżywiania. Jednak święta nie muszą wiązać się z uczuciem przejedzenia i dyskomfortem trawiennym. Dzięki kilku prostym zasadom można cieszyć się świątecznymi smakołykami, nie rezygnując przy tym z dbałości o zdrowie.

Oto cztery zasady, które pomogą w zachowaniu równowagi między przyjemnością z jedzenia a dbałością o zdrowy styl życia:

  • 1. Zasada 80/20%- kluczowym elementem jest postarać się, aby 80% codziennej diety stanowiły zdrowe produkty, a 20% te, które są mniej zdrowe, ale dostarczają przyjemności. Dzięki temu, w świątecznym czasie możesz pozwolić sobie na ulubione potrawy bez poczucia winy.
  • 2. Komponowanie posiłków zgodnie z talerzem żywieniowym- warzywa powinny stanowić połowę talerza, ¼ produkt białkowy i ¼ węglowodanowy. Na przykład, jeśli podajesz karpia w panierce, nałóż sobie mniejszą porcję tej potrawy, a resztę talerza wypełnij warzywami. Takie podejście pozwoli ci cieszyć się smakami, a jednocześnie zaspokoić głód na dłużej i ograniczyć spożywane kilokalorie.
  • 3. Słuchaj swojego ciała- ważne jest, aby być świadomym sygnałów, które wysyła nasz organizm. Jeśli czujesz się syty, zakończ posiłek. Zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz zjeść całą porcję, czy wystarczy ci mniejsza. Taki świadomy wybór pomoże unikać przejadania się.
  • 4. Jedz powoli i delektuj się smakiem- skup się na jedzeniu, unikaj rozpraszaczy, takich jak telewizja czy telefon. Delektowanie się każdym kęsem pozwoli ci lepiej poczuć smak potraw i zwiększy satysfakcję z posiłku.


Najważniejsze w święta jest to, aby nie mieć wyrzutów sumienia. Każdemu zdarzają się dni, kiedy zdrowe nawyki są trudniejsze do utrzymania. Pamiętaj, że święta to zaledwie kilka dni w roku. Po ich zakończeniu wróć do zdrowych nawyków, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem i uniknąć dolegliwości. Dzięki tym zasadom możesz przeżyć święta w radosnej atmosferze, ciesząc się smakami, które kochasz, a jednocześnie dbając o swoje zdrowie.

 

Autorka jest dietetykiem, prowadzi własny gabinet. Więcej informacji uzyskać można na stronie Dieta i My.

 

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart