W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
KulturaBB

Fermenty ruszyły

Fermenty ruszyły

Od wczoraj trwa w Bielsku-Białej 24. Festiwal Kabaretowy Fermenty. W Biurze Festiwalowym w Punkcie 11 zaprezentowany został program festiwalu, który potrwa do 8 kwietnia.

W środę 3 kwietnia o godz. 18.00 w Klubokawiarni Aquarium szykuje się wieczór stand-up comedy w postaci konkursu Ferment Open Mic, w którym weźmie udział 10-u komików. Zaprezentują 8-minutowy występ każdy, a publiczność w głosowaniu wybierze najlepszych. Wieczór poprowadzi Arkadiusz Jaksa Jakszewicz. Laureaci otrzymają nagrody pieniężne, a także możliwość występu 4 kwietnia przed publicznością podczas gali stand-up w Bielskim Centrum Kultury im. Marii Koterbskiej.

4 kwietnia Fermenty rozpoczną się o godz. 17.00 w Książnicy Beskidzkiej promocją książki I jakby co, to dzwoń! Będzie to spotkanie autorskie pod hasłem Książka vs Kabaret z Zuzanną Dobrucką, Beatą Harasimowicz i Katarzyną Kalicińską. O godz. 19.00 w BCK rozpocznie się Stand Ferment Up, czyli fermentowa rozbiegówka tylko dla dorosłych. Wystąpią m.in. Sylwia Wiszowata, Ewa Stasiewicz, Maciej Adamczyk, Tomasz Boras, Arkadiusz Jaksa Jakszewicz, Adam Sobaniec, Bartosz Zalewski, Krzysztof Kasperek oraz laureaci konkursu Ferment Open Mic. Wieczór zakończy o godz. 21.30 spotkanie na Żółtej Sofie w Cafe Maria w BCK - Kobieta w kabarecie. Jego bohaterkami będą Agnieszka Litwin z kabaretu Jurki oraz Dominika Dobrosielska - zwyciężczyni tegorocznej Szansy na Sukces z kabaretu Klub Szyderców BIS.

Fermentom towarzysza w tym roku trzy wystawy. Pierwsza z nich to wystawa grafik Magdy Danaj (@porysunki). Autorka jest rysowniczką i ilustratorką, w swoich pracach mocno zorientowaną na tekst. Jej grafiki można obejrzeć w Punkcie 11. W holu Galerii Sfera I do 10 kwietnia prezentowana jest wystawa zdjęć autorstwa Darka Daro Dudziaka, który od dekady towarzyszy Fermentom z obiektywem swojego aparatu fotograficznego. Autor jest rodowitym bielszczaninem, od 30-u lat zajmuje się profesjonalnie fotografią, prezesuje Beskidzkiemu Towarzystwu Fotograficznemu. Z kolei satyrycznej wystawy możemy się spodziewać od 4-go do 25 kwietnia w Książnicy Beskidzkiej, gdzie ekspozycję Michał Graczyk Wrzucił Na Luz przygotowuje kurator Lech Kotwicz.

O programie następnych dni Fermentów będziemy Państwa informować na bieżąco. 

 

Na podstawie materiałów organizatora.

Na zdjęciu: Tomasz Majer, obok Dariusz Kamys, obaj z kabaretu Hrabi, foto: Darek Daro Dudziak

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart