Jeszcze do niedawna zamówienie wegetariańskiego jedzenia w restauracji graniczyło z cudem lub oznaczało otrzymanie miski sałaty i frytek. Kucharze nie lubili słyszeć, że „ktoś wymyśla”. Z braku pomysłu, umiejętności czy po prostu chęci sięgali po najprostsze rozwiązania, wyklinając przy okazji całą tę sytuację.
Na szczęście te czasy już minęły!
Dzisiaj dostępność w menu dań wegetariańskich lub wegańskich to wręcz obowiązek (choć niepisany). Można oczywiście rozszerzać ten temat o dania bezglutenowe, bezmleczne, keto, bezcukrowe czy beztłuszczowe. O ile w standardowej karcie zależy restauratorom na balansie między liczbą dań a różnorodnością smaków i trudno zaopiekować się wszystkimi potrzebami, o tyle w przypadku organizowania przyjęć okolicznościowych – warto pytać. Miejsca, które reprezentują wysoki poziom obsługi klienta i dbają o jakość dań, z chęcią przygotują potrawy dostosowane do indywidualnych preferencji lub ograniczeń dietowych. W Bielsku-Białej są też miejsca, które serwują kuchnię typowo roślinną. Mogą być super alternatywą, gdy chcecie mieć większy wybór.
Weźcie to pod uwagę również wtedy, gdy urządzacie przyjęcie w domu. Jeśli nie jesteście weganami, nie „czujecie tematu” kuchni roślinnej, ale wiecie, że przy wigilijnym czy świątecznym stole wśród gości będą osoby z taką dietą, warto zamówić specjalnie dla nich dania z restauracji. Będzie to miły gest wobec tych gości, a dla was – mniej stresu.
Przestrzeganie diety nie musi oznaczać rezygnacji z wizyt w restauracji czy pozbawienia się przyjemności jedzenia. Świadome wybory, zwracanie uwagi na składniki i dobra komunikacja z obsługą pozwolą cieszyć się smacznymi posiłkami bez zaniedbywania zdrowego stylu życia. Zanim zdecydujemy się na wybór dania z karty, warto poświęcić chwilę na zastanowienie i porozmawiać z kelnerem czy kelnerką, by wybrane potrawy zadowoliły nie tylko podniebienie, ale również całe ciało.