W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
BBlogosfera

Dieta w restauracji – zmora czy oczywistość?

Dieta w restauracji – zmora czy oczywistość?

Jeszcze do niedawna zamówienie wegetariańskiego jedzenia w restauracji graniczyło z cudem lub oznaczało otrzymanie miski sałaty i frytek. Kucharze nie lubili słyszeć, że „ktoś wymyśla”. Z braku pomysłu, umiejętności czy po prostu chęci sięgali po najprostsze rozwiązania, wyklinając przy okazji całą tę sytuację.

Na szczęście te czasy już minęły!

Dzisiaj dostępność w menu dań wegetariańskich lub wegańskich to wręcz obowiązek (choć niepisany). Można oczywiście rozszerzać ten temat o dania bezglutenowe, bezmleczne, keto, bezcukrowe czy beztłuszczowe. O ile w standardowej karcie zależy restauratorom na balansie między liczbą dań a różnorodnością smaków i trudno zaopiekować się wszystkimi potrzebami, o tyle w przypadku organizowania przyjęć okolicznościowych – warto pytać. Miejsca, które reprezentują wysoki poziom obsługi klienta i dbają o jakość dań, z chęcią przygotują potrawy dostosowane do indywidualnych preferencji lub ograniczeń dietowych. W Bielsku-Białej są też miejsca, które serwują kuchnię typowo roślinną. Mogą być super alternatywą, gdy chcecie mieć większy wybór.

Weźcie to pod uwagę również wtedy, gdy urządzacie przyjęcie w domu. Jeśli nie jesteście weganami, nie „czujecie tematu” kuchni roślinnej, ale wiecie, że przy wigilijnym czy świątecznym stole wśród gości będą osoby z taką dietą, warto zamówić specjalnie dla nich dania z restauracji. Będzie to miły gest wobec tych gości, a dla was – mniej stresu.

Przestrzeganie diety nie musi oznaczać rezygnacji z wizyt w restauracji czy pozbawienia się przyjemności jedzenia. Świadome wybory, zwracanie uwagi na składniki i dobra komunikacja z obsługą pozwolą cieszyć się smacznymi posiłkami bez zaniedbywania zdrowego stylu życia. Zanim zdecydujemy się na wybór dania z karty, warto poświęcić chwilę na zastanowienie i porozmawiać z kelnerem czy kelnerką, by wybrane potrawy zadowoliły nie tylko podniebienie, ale również całe ciało.

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart