Już po raz czwarty w Hali im. Zbigniewa Pietrzykowskiego spotkali się producenci zdrowej żywności, propagatorzy zdrowego stylu życia i rzemieślnicy tworzący ekomeble i inne tradycyjne przedmioty codziennego użytku.
Targi Ekotrendy cieszą się wysoką i rosnącą z roku na rok frekwencją zarówno wśród odwiedzających jak i wystawców. Na ponad 250 stoiskach wystawowych spotkać można producentów zdrowej żywności, eko produktów, kosmetyków naturalnych, ekologicznych ubrań, a także produktów i usług wspierających zgodny z naturą styl życia. Są także lokalni wytwórcy i rzemieślnicy, ludzie z pasją i niezwykłymi pomysłami prezentujący naturalne produkty (sery, pieczywo, wedliny, przetwory, ryby i inne) i terapie dla zdrowia i urody, zabiegi, ekokosmetyki, naturalne środki czystości i suplementy diety. Spacerując wśród stoisk natrafimy także na bałkańskie smaki, wyroby z greckiego Peloponezu, wileńskie smaki z Litwy, wyroby z Maroka a na stoisku azerskim na sok z granatów wyciskany ręcznie. Jest też stoisko z rzemiosłem afrykańskim. Poprzez udział w warsztatach, prelekcjach, poradach dietetycznych i zdrowotnych łyknąć można sporą dawkę wiedzy. W Strefie Kulinarnej prezentowane są m.in. kuchnia Śląska Cieszyńskiego, bałkańska, węgierska oraz kuchnia okresu Wielkiej Nocy.
Ponieważ nie sposób w krótkiej relacji wymienić wszystkich uczestników i wszystkie atrakcje, najlepiej samemu sprawdzić. Hala pod Dębowcem zaprasza od godz. 10.00 – 18.00. Mile widziane dzieci, które pod opieką wykwalifikowanej kadry w Targowym Ekoprzedszkolu uczyć się będą ekologicznych nawyków.