Przegląd potraw przygotowywanych przez koła gospodyń wiejskich z powiatu bielskiego jest wydarzeniem, które tradycyjnie już od lat przyciąga mnóstwo mieszkańców. Nie inaczej było i tym razem w ostatni dzień Święta Powiatu Bielskiego, zorganizowanego w miniony weekend w Jasienicy, która równocześnie świętowała swoje Dni Gminy.
W Przeglądzie Potraw Regionalnych w ramach Festiwalu Tradycji „Kulinarne Pogranicze” w tym roku wzięło udział aż 41 kół gospodyń wiejskich z całego powiatu bielskiego oraz goście ze Słowacji. To stanowi rekord tej imprezy, zwłaszcza, że w całym powiecie działa w sumie 45 kół.
Tradycyjnie już przygotowano wiele dań do degustacji, co pozwala spróbować mnóstwa regionalnych dań, a przy okazji porozmawiać o gotowaniu. – Sól, pieprz to podstawa przy doprawianiu, bo przyprawy takie jak Vegeta pojawiły się stosunkowo niedawno. Gotujemy naturalnie, tak jak nasze mamy. Mamy swoje sposoby na smak, bo w tej zupie nie ma ani śmietany ani mąki – tłumaczyła Agata Mysłajek z Koła Emerytów nr 15 w Szczyrku, oferując do degustacji krem z warzyw na rosole z kury. Chętnych z pewnością nie brakowało.
Tym razem za najlepsze potrawy uznano: zupę serową pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Bujakowie, pierogi z farszem z kaczki przygotowane przez Towarzystwo Przyjaciół Ligoty, nadziane łabądki (z kurczaka) od Stowarzyszenia Przyjaciół Kaniówka, przekładaniec od gospodyń z koła w Jasienicy i prozdrowotną nalewkę ludową z moczonych jaj od Koła Gospodyń Wiejskich nr 1 w Jaworzu.
Źródło: materiały prasowe Starostwa Powiatowego w Bielsku-Białej