W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
Aktualności

Nadziane łabądki i prozdrowotna nalewka

Nadziane łabądki i prozdrowotna nalewka

Przegląd potraw przygotowywanych przez koła gospodyń wiejskich z powiatu bielskiego jest wydarzeniem, które tradycyjnie już od lat przyciąga mnóstwo mieszkańców. Nie inaczej było i tym razem w ostatni dzień Święta Powiatu Bielskiego, zorganizowanego w miniony weekend w Jasienicy, która równocześnie świętowała swoje Dni Gminy.

W Przeglądzie Potraw Regionalnych w ramach Festiwalu Tradycji „Kulinarne Pogranicze” w tym roku wzięło udział aż 41 kół gospodyń wiejskich z całego powiatu bielskiego oraz goście ze Słowacji. To stanowi rekord tej imprezy, zwłaszcza, że w całym powiecie działa w sumie 45 kół.

Tradycyjnie już przygotowano wiele dań do degustacji, co pozwala spróbować mnóstwa regionalnych dań, a przy okazji porozmawiać o gotowaniu. – Sól, pieprz to podstawa przy doprawianiu, bo przyprawy takie jak Vegeta pojawiły się stosunkowo niedawno. Gotujemy naturalnie, tak jak nasze mamy. Mamy swoje sposoby na smak, bo w tej zupie nie ma ani śmietany ani mąki – tłumaczyła Agata Mysłajek z Koła Emerytów nr 15 w Szczyrku, oferując do degustacji krem z warzyw na rosole z kury. Chętnych z pewnością nie brakowało.

Tym razem za najlepsze potrawy uznano: zupę serową pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Bujakowie, pierogi z farszem z kaczki przygotowane przez Towarzystwo Przyjaciół Ligoty, nadziane łabądki (z kurczaka) od Stowarzyszenia Przyjaciół Kaniówka, przekładaniec od gospodyń z koła w Jasienicy i prozdrowotną nalewkę ludową z moczonych jaj od Koła Gospodyń Wiejskich nr 1 w Jaworzu.

Źródło: materiały prasowe Starostwa Powiatowego w Bielsku-Białej

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart