W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
Aktualności

Każdy z nas wyrzuca ćwierć tony żywności rocznie do kosza

Każdy z nas wyrzuca ćwierć tony żywności rocznie do kosza

Dziś Światowy Dzień Żywności. Każdego roku na świecie ludzkość marnuje 1,3 miliarda ton żywności. Temu globalnemu marnotrawstwu można przeciwdziałać, robi to m.in. bielska inicjatywa społeczna Jadłodzielnia.

W Polsce każdego roku do kosza trafia prawie 5 mln ton jedzenia, z tego aż 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych. W każdej sekundzie marnuje się aż 92 kg pożywienia. 

Zakupy na zapas, złe gospodarowanie produktami czy nieplanowanie posiłków – to tylko część nawyków sprzyjających wyrzucaniu żywności do kosza. Polacy są niestety w niechlubnej czołówce krajów, które mają z tym problem. Polski Instytut Ekonomiczny wskazuje, że statystyczny Polak marnuje rocznie niespełna 250 kg jedzenia. Przeciętna czteroosobowa rodzina traci na tym aż 2,5 tysiąca złotych rocznie.

Do kosza najczęściej trafia pieczywo, owoce i wędliny. Wśród przyczyn marnotrawienia żywności Polacy wskazują głównie przegapienie jej terminu przydatności. Jednak nie wszystkie artykuły spożywcze trzeba wyrzucać od razu po przekroczeniu daty widniejącej na opakowaniu. „Najlepiej spożyć przed” określa datę minimalnej trwałości artykułu spożywczego – jest on nadal zdatny do spożycia, lecz stopniowo traci swoje właściwości odżywcze i estetyczne. 

Za 60 proc. zmarnowanego pożywienia odpowiadają konsumenci. Dlatego warto przyjrzeć się własnym nawykom. Pomocne będzie planowanie posiłków i przygotowanie listy zakupów – wtedy do koszyka trafią tylko potrzebne produkty. Ogromne znaczenie ma też odpowiednie przechowywanie żywności i regularne kontrolowanie zapasów w lodówce. W sytuacji zakupienia zbyt dużej ilości jedzenia można skorzystać z zamrażarki lub podzielić się nim. Pomocne są w tym, zyskujące na popularności,jadłodzielnie, w których można pozostawić niepotrzebne pożywienie innym, często potrzebującym osobom. 

Jadłodzielnia w Bielsku-Białej

Również w naszym mieście są ludzie, którzy nie akceptują takiego marnotrawstwa. Historia bielskiej Jadłodzielni zaczęła się od lodówki, ustawionej w kwietniu 2019 roku przy LO im. Żeromskiego (od strony ul. Grota-Roweckiego). Początek inicjatywie dali Mirka Kluczniak i Bartek Bączek, ale zarazili tą ideą już ponad 100 wolontariuszy, którzy do dziś przewinęli się przez Jadłodzielnię. 

Lodówki i szafki są społecznie obsługiwane przez wolontariuszy i "doładowywane" przez osoby prywatne i sklepy, które przekazują żywność z upływającym terminem ważności wolontariuszom dostarczającym je do lodówek. Co ważne, do jadłodzielni nie kupuje się żywności specjalnie, są one przeznaczone tylko na produkty, które w innym wypadku zostaną wyrzucone na śmietnik. 

– Najważniejszą ideą Jadłodzielni jest niemarnowanie żywności, każdy może przynieść coś, czego ma "za dużo" i podzielić się innymi, jak i zabrać coś z lodówki, niezależnie od zasobności portfela – mówi Marek Lachowski, jeden z wolontariuszy.

Cały czas można się zgłaszać do przewożenia żywności i utrzymania lodówek i szafek w czystości. 

Zapraszamy na profil bielskiej Jadłodzielni: https://www.facebook.com/jadlodzielniabb

 

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart