Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej prowadzi Bank Chleba. Każdy potrzebujący może bezpłatnie otrzymać chleb bez żadnych formalności i jakichkolwiek zaświadczeń.
Chleb to nie tylko żywność, to również symbol podstawowych potrzeb człowieka głęboko zakorzeniony w naszej kulturze, o czym może świadczyć chociażby częsta obecność tego wyrazu w religii czy w języku codziennym.
Ideą Banku Chleba jest właśnie to, aby każdy, kto potrzebuje, mógł bez skrępowania przyjść i odebrać świeże pieczywo, nie martwiąc się o zaspokojenie podstawowych potrzeb. Z pomocy takiej w Bielsku-Białej od ponad 20 lat korzysta bardzo wiele osób.
Idea Banku Chleba zrodziła się w grudniu 2001 r. kiedy kilkudziesięciu piekarzy, członków Cechu Rzemiosł Spożywczych i Małej Przedsiębiorczości w Bielsku-Białej, zapewniło, że każdego dnia będą przekazywali tzw. nadwyżki z wypieków, czyli bochenki, które nie zostały sprzedane, na rzecz potrzebujących. Bank Chleba od początku istnienia działa pod honorowym patronatem Starszego Cechu Rzemiosł Spożywczych i Małej Przedsiębiorczości. Od stycznia 2017 r. Bank Chleba prowadzi Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej. Formuła jego funkcjonowania stała się wzorem dla podobnych punktów na skalę ogólnopolską. Ostatnio taki punkt powstał w Żywcu.
Obecnie jedynym warunkiem korzystania z pomocy Banku Chleba jest zamieszkiwanie w Bielsku-Białej. Nie są już konieczne żadne zaświadczenia. Bank znajduje się przy ul. Krasińskiego 10 w Bielsku-Białej. Od poniedziałku do piątku otwarty jest w godz. od 7.00 do 13.00, natomiast w sobotę od godz. 8.00 do 11.00.